Koos heeft zin in Koningsdag

Koos denkt aan Koningsdag. Op die dag is de koning jarig en viert het hele land feest. Iedereen maakt muziek, en zingt en danst voor zijn verjaardag. Overal aan gebouwen hangt de vlag uit en dragen mensen feestkleren. Koos heeft dan meestal een gouden feestmuts op, Bas draagt een cape van de vlag en Karlijn een oranje jurk met glitters. Ook op het vakantiepark wordt Koningsdag gevierd, met sport en spel. Koos vindt Koningsdag leuk, hij houdt van sport en spel.

Foto Roompot

Koos ligt op zijn slaapkamer onderuit in zijn zitzak. Hij ligt wat te dagdromen over hoe het zou zijn als hij koning was… ‘Als ik koning zou zijn,’ denkt Koos, ‘dan krijg ik niet alleen op mijn verjaardag feestelijk eten, maar elke dag!’ Koos houdt van eten, hij is een echte lekkerbek.

‘Als ik koning was, dan zou ik de belangrijkste man van het land zijn’, droomt Koos verder. ‘Dan zit ik op een gouden troon, dan draag ik een gouden kroon op mijn hoofd en dan rijd ik met een gouden koets door heel het land. En natuurlijk gaat de koningin ook mee. Zij draagt de mooiste jurken en dure gouden sieraden.’

Koos droomt alsmaar meer. ‘Overal waar ik kom, krijg ik mooie cadeaus. De mensen leggen een rode loper voor me uit en daar loop ik dan deftig overheen met de koningin aan mijn arm. En ik woon met de koningin in een schitterend paleis met onze twee prinsjes en twee prinsesjes. Elke dag eten we aan een lange tafel van gouden borden en drinken we bubbelwijn uit gouden bekers. Elke dag mogen we om de beurt kiezen wat we willen eten, natuurlijk alleen wat we lekker vinden. Er is een kok die voor ons kookt en een lakei die het eten opdient. Ook voor opruimen, poetsen, wassen en boodschappen doen hebben we bediendes. Zelf hoeven we niks te doen, alleen maar leuke dingen: paardrijden, zwemmen, skiën, muziek maken, gamen…’

Nieuwsgierig hoe het verder gaat? Lees dan hier.

Dit verhaal is er één uit de serie avonturen van Koos Konijn voor Roompot Vakanties. Het is speciaal geschreven ter gelegenheid van Koningsdag. Het verhaal is leuk om voor te lezen aan kleuters, maar ook om zelf te lezen door kinderen die al goed begrijpend kunnen lezen.