Mijn tweelingzus

Na een wat al te enerverende werkdag kruipen Man en ik moe maar voldaan onderuit op de bank en kiezen voor iets licht verteerbaars op tv: Het Perfecte Plaatje op RTL4, een fotowedstrijd waarin BN’ers uiteenlopende stijlopdrachten krijgen van gerenommeerde beroepsfotografen en daarop beoordeeld worden. Deze week luidde die opdracht: Dieren in de stad.
Kandidaat Bert van Leeuwen –in het dagelijks leven presentator bij de EO en tv-bemiddelaar in schijnbaar hopeloze familieruzies- besluit naar het Vondelpark te gaan op zoek naar honden, katten, vogels of wat er maar aan bijzonders voor zijn lens komt. Man en ik vinden het beiden niet per se de meest originele plek voor een onverwachte ontmoeting met stadsdieren, alhoewel…

een vrouw die met zonnig weer in het Vondelpark in Amsterdam tegen een boom zit en wel mijn tweelingzus lijkt, mijn evenbeeld, mijn dubbelganger

Het is een mooie zomerse dag, waarschijnlijk rond eind augustus begin september aan de bomen en het licht te zien. De camera volgt Bert door het park en we zien wandelaars, hondenuitlaters, fietsers, lezers, zonaanbidders en wat jongelui die in kleine groepjes en op anderhalve meter afstand coronaveilig met elkaar chillen onder het genot van een drankje. Dan zoomt de camera langzaam in op een vrouw die ontspannen tegen een boom zit te genieten van de zon. Heel langzaam dringt tot me door wat ik zie…, ik zie mezelf?!

Verbluft kijk ik opzij of Man ook mijn evenbeeld ziet en jawel, hij kijkt al even verwonderd!

“Dat ben jij!” klinkt hij hogelijk verbaasd. 

‘Alsof ik in de spiegel kijk!” reageer ik vol ongeloof.

Maar huh, ik was niet in het Vondelpark en al evenmin in Amsterdam. Niet onlangs, niet in september en misschien wel helemaal niet dit jaar? O ja, toch wel, net vóór de lockdown in februari waren Man en ik in de stad voor een uitvoering van het Concertgebouworkest. Maar als we toen al op het gras van het Vondelpark tegen een boom hadden gezeten, wat zeer onwaarschijnlijk is hartje winter, dan was het dus sowieso samen geweest. 

Marjan de Kort bezig foto's op maat te snijden voor ansichtkaarten verkoop en expositie

Het tv-fragment duurt slechts kort, maar in die flits delen Man en ik hetzelfde moment van verbijstering. Overduidelijk zien we mijn tweelingzus, en dat terwijl ik niet eens zussen heb! 
We zijn het erover eens, een frappanter ontmoeting met je dubbelganger hadden we niet kunnen bedenken. Dus nadat ons ongeloof wat geluwd is besluiten we haar te bewaren. En te delen. We stellen haar veilig in een stillshot. Over het perfecte plaatje gesproken!