Zout op je huid

Overal ruik je de zilte zee en hoor je de muziek van de branding. Weidse horizon. De wind speelt met je haar. Zout op je huid. De zon zet alles in een gouden gloed. Je bent warm en blij. Langzaam word je rustig, voel je de nieuwe energie stromen, net als het water…

Dit is Zeeland, land van zee en water, van dijk en duin, van groen en blauw. ‘De zoute zee slaakt er zijn diepe zilte zucht’, zoals de Zeeuwse band Bløf het zo mooi zingt. Waar de mensen zuûnig zijn, op zee en land. Overal ben je er binnen een kwartier aan het water. Rivieren, kanalen, grachten, meren, kreken, welen, de zee en zijn armen. Op de goudgele stranden heb je geen kind aan de kinderen. Je kunt er veilig zwemmen en spelen aan de waterkant die geleidelijk afloopt. Schelpen of haaientanden zoeken, garnalen vangen, zandkastelen bouwen. De strandwacht houdt een oogje in het zeil. En met de Nijntje zoekpalen kun je niet verdwalen. Geen zin in gesleep, dan huur je lekker een strandkot, een bolderwagen of een luie ligstoel.

Het spel van eb en vloed is altijd weer boeiend, elke dag, elk jaargetijde. Heerlijk uitwaaien langs de vloedlijn op het ritme van de bruisende branding. Jij en je vlieger binden de strijd aan met de wind. In galop op de rug van zo’n stoer Zeeuws trekpaard. Je voelt je vrij! De buitenlucht maakt hongerig. Op het sfeervolle strandpaviljoen achter een pan vers dampende mosselen, geniet je van een Zeeuws vlegelbier, en van een onvergetelijke zonsondergang. Pure verwennerij!

Het water, de wind en de mens vormden de Zeeuwse eilanden. Inpolderingen maakten ze groter, stormvloeden weer kleiner. Sommige groeiden aan elkaar, tussen andere ging een veerpont varen of werd een brug gebouwd, een dijk of een tunnel. Zonnige zomers en zachte winters zijn kenmerkend voor Zeeland. Met minder regen, hogere temperaturen en meer zon hoort het zelfs tot de zonnigste streken van Nederland. De wind speelt daarbij een belangrijke rol, zoals bij de ruige voor- en najaarsstormen, dé tijd voor avontuur op en aan het water. Ook dan is deze groen-blauwe oase een feest!

copyright: Marjan de Kort/VVV Zeeland